Baška

Prepoznatljiva outdoor pozornica za savršen aktivni odmor

Destinacija outdoor festivala, plaža i prirodnih ljepota koje jamče nezaboravan doživljaj

Posjetite destinaciju u kojoj ćete se u istom danu kupati u kristalno čistom moru i opuštati na jednoj od brojnih šljunčanih plaža, ali i prehodati planinarsku stazu sa spektakularnim pogledom, provesti se biciklom pašnjacima i kamenitom goleti, popeti nekim od penjačkih smjerova, iskusiti adrenalin ziplinea ili se zabaviti vodenim sportovima! Baška nudi puno više od klasičnog odmora: hodanje, trčanje, biciklizam, penjanje, jedrenje, ronjenje, „šetnju“ među krošnjama…

Smještena na samom kraju otoka i zaštićena kamenom goleti s obje strane, Baška će vam pružiti nezaboravan doživljaj. Ovo naizgled tipično primorsko mjesto, prošarano uskim krivudavim ulicama i smješteno tik uz morsku obalu, krije bogatu povijest koja je neprocjenjiv dio hrvatske povijesti. U obližnjem Jurandvoru, u benediktinskoj crkvi sv. Lucije, nalazište je Bašćanske ploče, najdragocjenijeg simbola hrvatske kulture i pismenosti. Na tom starohrvatskom spomeniku prvi se puta spominje ime hrvatskog vladara zapisano hrvatskim jezikom i glagoljičkim pismom.

Kroz bogatu prošlost, život u ovoj pitomoj i plodnoj dolini omogućavalo je stočarstvo i upravo je zato jedan od zaštitnih znakova Baške ovca, i to ona koja osigurava najbolju janjetinu. Mještani kažu da je bašćanska janjetina bolja i ukusnija od ostalih! Razlog se krije u kvalitetnoj ispaši na kamenitim terenima prepunim aromatičnog bilja oplemenjenog morskom solju koju donosi bura. Uživanje u ovoj deliciji poseban je doživljaj za vrijeme popularnog Festivala janjetine, kulture, sporta i otočne baštine „Crna ovca”, posvećenog upravo bašćanskoj ovci.

Priče koje su oblikovale Bašku i njenu povijest najjednostavnije ćete otkriti obilaskom Bašćanske staze glagoljice. Samo pratite glagoljska slova postavljena u prostoru i upoznajte se sa skrivenim kutcima te kulturnim i prirodnim znamenitostima Baške.

Istraživanje nastavite šetnjom do lokve Diviška na Mjesečevom platou, saznajte više o tradicijskoj gradnji mrgara i suhozida kojima su ispresijecane kamene visoravni, uživajte u preletima bjeloglavih supova i nezaboravnim vidicima s okolnih vrhova, a na kraju dana prepustite se talasoterapiji u jednoj od čarobnih uvala Baške.