Grad Krk

Grad povijesti i nevjerojatne kulturne baštine

Prepustite se šarmu popločanih ulica grada čija je prošlost stara više tisućljeća

Krk, grad povijesti i kulture, jedan je od mediteranskih gradova gdje su na svakom koraku vidljivi tragovi dugačke prošlosti. Najstariji tragovi grada i okolice sežu u prapovijest, a njegovu sudbinu krojile su izmjene starosjedilaca i došljaka počevši od Liburna, preko Rimljana i Slavena do Mlečana. Krk je postavljen na antičkim temeljima o čemu svjedoči i drevni natpis Splendidissima Civitas Curictarum (presjajni grad Krčana) uklesan u kamenu. Tragovi antike mogu se naći i u ostacima rimskih termi, mozaiku s likom Tritona, ostacima Venerinog hrama i gradskih bedema. Urbanistički raster grada definirali su Rimljani postavivši dvije glavne ulice, cardo i decumanus, upravo tamo gdje se i danas nalaze. Grad se tijekom stoljeća razvijao i rastao, a svoje današnje bedeme (treće po veličini u Hrvatskoj nakon Stona i Dubrovnika) dobiva u srednjem vijeku.

Grad Krk privlači i nevjerojatnom srednjovjekovnom baštinom, nastalom uglavnom za vrijeme venecijanske vlasti na ovim prostorima. Tada su se osobito istaknuli krčki knezovi Frankopani koji su se vještim političkim manevrima s Venecijom uspjeli zadržati u Krku nekoliko stoljeća. Frankopanska loza formirala se kao nasljedstvo prvog kneza Dujma kojega su postavili Mlečani nakon što je otok Krk u 12. stoljeću prešao u njihove ruke. Gotovo u izvornom stanju do danas je ostao sačuvan Frankopanski kaštel, smješten na Trgu Kamplin, gdje se tijekom ljeta održavaju brojne manifestacije, koncerti, predstave. Prepoznatljivu vizuru grada upotpunjuju krčka katedrala i crkva sv. Kvirina, lijepi i jedinstveni primjeri romaničke arhitekture. Prepustite li se šarmu neke od kamenom popločanih krčkih ulica, lako ćete se vratiti na Velu placu, glavni trg grada Krka, čija je ljepota upotpunjena renesansnim zdencem.
Grad Krk čine i obližnje plaže visoke kakvoće mora, maslinici koji stoljećima daju „zlatne krčke kapi“ te bogata gastronomska ponuda koja će nagraditi vaše nepce.