Malinska

Idealan spoj hrastove šume i pomorske baštine

Mjesto čiji naziv potječe od duba ili hrasta oduševit će vas raznolikošću i iskonskom prirodom

Turistički biser otoka Krka, Malinska, poznato je ljetovalište nastalo u 15. stoljeću uz mlin (malin) po kojem je i dobilo ime. Sa svojih dvadesetak okolnih naselja, raštrkanih po sjeverozapadnom dijelu otoka zaštićenom od vjetra, čini povijesnu cjelinu imenom Dubašnica. Blaga klima, kristalno čisto more, skrivene uvale, bujna mediteranska vegetacija te obilje staza i šetnica, recept su za nesvakidašnji doživljaj Dubašnice. Mjesto čiji naziv potječe od duba ili hrasta oduševit će vas raznolikošću, mirom i iskonskom prirodom.

Uz šumu kao najvažnije prirodno bogatstvo kraja, brodogradnja, stočarstvo, maslinarstvo i turizam čine ostale važne gospodarske grane. Iako relativno mlado naselje na otoku, svoj postanak bilježi još u 15. stoljeću, kada se po nalogu knezova Krčkih dogodilo snažnije naseljavanje. Radi dobre zaštićenosti za vjetrovita vremena, Malinska je nekoć bila važna luka iz koje su prema Veneciji kretali brodovi s ogrjevnim drvom, vunom i namirnicama.

Snaga šuma duboko je utkana u povijest naselja Dubašnica. Hrastova šuma pruža hladovinu tijekom toplih ljetnih dana, ali i brojne mogućnosti aktivnog istraživanja destinacije. Isprepletena mrežom šumskih staza i makadama, obrađenih parcela ograđenih suhozidima, Dubašnica će ispuniti sva vaša očekivanja.

Krenite u istraživanje putova koji će vas odvesti do mirnog Porta i samostana franjevaca glagoljaša iz 15. stoljeća, zavjetnog raspela na brdašcu Fumak, arheološkog lokaliteta Cickini i do dubašljanskih maslinika.

Idealno ishodište za početak istraživanja kulturno-povijesnih znamenitosti Dubašnice je Interpretacijski centar maritimne baštine „DUBoak“, smješten na samoj rivi u Malinskoj. U ovoj priči glavnu ulogu imaju riva, brodovi i brodogradnja, a kulturu plovidbe i suživot otočana s morem i šumom saznat ćete kroz zanimljiv unutarnji i vanjski postav muzeja. Saznajte razliku između bracere i pasare, brodova koji su obilježili malinskarsku valu, i naučite kako se izrađivala ladva, čamac nastao tesanjem iz jednog komada debla.