Mjesta urona

Mjesta urona

Mali Plavnik– otočić, greben pun pećina s kojih se spuštaju kamene zavjese i strme litice koje nestaju u bezdanu. Pravo je igralište puževa golača, hobotnica i škarpina. To je dom metar i pol duge grdobine koja se tamo može redovito sresti.

Selzine– spektakularna litica koja se obrušava sa 110 metara. Leži na ulazu u kanal, te se tu mogu susresti velika jata riba koja privlače tune i skuše.

Lorelei – stjenovita izbočina na otoku Cresu s podvodnom minom zaostalom iz 1. svjetskog rata. I ovo područje je poznato po svom bogatstvu ribama.

Big Cave & Deep Cave – golema katedrala s neobičnim raslinjem cca 35 metara duga i 10 metara visoka

Indijančeva stijena – jedna od ljepših stijena na otoku Plavniku. Mnogobrojne pećine koje čekaju da budu otkrivene.

Plavnik Caves – strma litica s mnogim kamenim zavjesama i malim spiljama.

Kormati – podvodni krajolik koji vam sve pruža: strme litice, pećine, podvode travnjake… Ovdje je sve moguće!

Topovi s Plavnika – topovi iz 18.stoljeća.

Mafijaška olupina – poznata litica s potonulim gliserom.

Peltastis – grčki trgovački brod, koji se nasukao prije otprilike 30 godina, prilikom nevremena. Dug je cca 60 metara i nalazi se na dubini između 6 i 32 metra. Tamo redovito možete susresti ogromnu morsku jegulju.

Blue Malin Cave – vrlo lijepa podvodna špilja.

Ratkova litica – litica pod 90o sa stijenom poput stalagmita.

Tunel na Prviću i Kamin na Cresu – dva duga tunela kroz koje se proranja. Vrlo bogati ribom i lijepim raslinjem.

Plavnik Plateau – mjesto koje je ljeti vrlo bogato ribama. Idealno za foto- fanove.

Kameni vrt – posebnost za Hrvatsku. Jedno od malobrojnih mjesta gdje možete vidjeti velike prstace.

Plić Tenki – već samo ime, jer TENKO na otočkom dijalektu znači TANKO odnosno u ovom slučaju plitko, govori da se radi o plićaku, zapravo seki, kojoj vrh počinje na tri metra ispod morske površine. Plić Tenki postala je zadnjih godina jedna od najomiljenijih ronilačkih lokacija upravo radi toga jer nudi raznovrsnost pri svakom zamahu peraja te raznolikost flore i faune od samog vrha pa sve do svoje najdublje točke koja, oko 40 m.
Ako brodom vozite kroz Vinodolski kanal, sjeveroistočnom obalom otoka Krka, prema poznatom povijesnom i turističkom mjestu Vrbnik i nađete se ispred rta Glavina i hridi Kamanjak, u uvali Srščica zapazit ćete na kopnu zavojite kamene gromače. Točno ispod tih zidova stotinjak metara od kraja nalazi se u sredini, zapravo široke uvale, plić Tenki.
Ova lokacija je upravo zbog svoje raznolikosti i bogatstva pravi raj za podvodne fotografe, i video snimatelje. Veliki broj stranih ronioca, proglasio ju je najinteresantnijom lokacijom ovog akvatorija o čemu svjedoči i spomen ploča koju su postavili talijanski ronioci.

Otok Krk nudi ronilačke izlete na 8 obližnjih otoka, s 40 različitih pozicija za ronjenje, koje i zahtjevnijim roniocima obećavaju nezaboravne trenutke:

Otok Krk obiluje prirodnim ljepotama, kako iznad mora tako i u podmorju. Očituje se u strmim liticama, gotovo potpuno bez vegetacije na sjevernoj i sjeveroistočnoj strani, pa do blažih pitomijih zelenih predjela i uvala na južnoj i jugoistočnoj strani otoka.

Iako opustjelost i nepristupačnost sjeverne obale sa svojim visokim strmim liticama, sama po sebi izaziva strahopoštovanje, podmorje ispod istih litica nudi vrlo pristupačne ronilačke lokacije jednostavno dostupne svim kategorijama ronilaca.