Omišalj/Njivice

Neotkrivene ljepote malih mediteranskih mjesta

Dvije destinacije kao jedna za tip odmora koji priželjkujete

Omišalj i Njivice dva su susjedna mjesta koja čine cjelinu i nude odmor po mjeri svakoga. Uživanje u tišini i netaknutoj prirodi ili pak aktivan odmor na moru i kopnu, razlozi su zbog kojih ćete se zadržati u sjeverozapadnom dijelu otoka, odmah po prelasku mosta koji ga spaja s kopnom.

Omišalj je smješten na 85 metara visokoj hridi ponad mora, a krasi ga iznimno bogata kulturno-povijesna baština, čiji će vas duh odvesti u prošla vremena. Njegovi počeci sežu još u predrimsko doba dok puni razvoj doživljava u srednjem vijeku. Šetnja slikovitom starogradskom jezgrom kroz ulice popločene kamenom, otkrit će vam vrijedne povijesne znamenitosti. Putem će vas pratiti bogata sakralna baština, srednjovjekovna utvrda Frankopana i vrijedni glagoljski natpisi, a tu je i gradska loža pred kojom su Omišljani trgovali, vijećali i birali svoje predstavnike u upravna tijela.

Nadomak samog urbanog centra, mreža pješačkih staza u parku Dubec dovest će vas do vidikovaca s kojih se otvara pogled na čitav Kvarner, Omišaljski zaljev, priobalne hotele i ljetnikovce te susjedne obale Cresa i Istre. Zbog svog idealnog položaja, dobre povezanosti s Rijekom i unutrašnjošću te blizine zračne luke, Omišalj živi cijele godine.


Nastavljajući svoje istraživanje Omišlja, zastanite u uvali Sepen, u kojoj se u prvoj polovici I. stoljeća prostirao teritorij antičkog grada Municipium Flavium Fulfinuma. Ovaj impozantan ranokršćanski kompleks s bazilikom i forumom danas je vrijedno arhitektonsko nalazište i umjetnička pozornica.


Pravi ljetni odmor na plaži, u hladovini borova uz šum valova, doživite u Njivicama. Nekad malo ribarsko naselje, danas je poznato turističko odredište čija je ponuda usmjerena obiteljskom turizmu. Bogata gastronomska ponuda, brojne manifestacije i obilje zabave učinit će vaš boravak u Njivicama potpunim. Po dozu adrenalina uputite se pješice ili na biciklu do obližnjeg jezera, najvećeg slatkovodnog staništa otoka Krka, šume Cerova, bogate hrastom cerom, lokalitetu Mohorov iz 5. stoljeća, konjičkom centru ili pak do špilje Biserujke, najposjećenijeg speleološkog objekta na otoku.