0
icon location Omišalj

CAMINO KRK – 4. dan: Omišalj – Čižići

Upoznajte sjeverni dio otoka kroz tajanstveno podzemlje

Karakteristike

Četvrta etapa rute Camina vodi najsjevernijim dijelom otoka Krka, od Omišlja do Čižića. Ova 21 kilometar duga dionica oduševit će vas pogledima, razvedenom obalom i tajnama podzemlja.

Kamenom popločene ulice i slikovita dvorišta, crkve, vodotoranj i kaštel samo su djelić bogate kulturne baštine koja stoljećima čuva povijest Omišlja. Istražite skrivene kutke ovoga mjesta, udahnite opojne mirise raslinja i drveća u parku Dubec te uživajte u impresivnim pogledima koji se s vidikovaca parka protežu na Omišaljski zaljev, susjednu cresku i istarsku obalu te cijeli Kvarner. Iz zelene oaze mjesta, ugodna šetnja odvest će vas do obale kojom nastavljate sjeverno u pravcu kampa Omišalj. Dolaskom do raskrižja za zračnu luku, pratite glavnu otočnu prometnicu i ubrzo ćete doći do Krčkog mosta, čija dva betonska luka spajaju otok s kopnom još od davne 1980. godine. Pogled će vam ovdje ukrasti mali stjenoviti otočić Sveti Marko, koji se nalazi između Krka i kopna. Na ovom je otočiću, na čijoj se najvišoj točki nalaze ruševine mletačke utvrde, nekada živjela vojska koja je budno motrila na gusarske lađe senjskih Uskoka. Nastavljate prema uvali Voz koja je bila poprište pomorske bitke te obiluje ostacima antičke arhitekture. Slijedi dionica koja prati sjeveroistočnu obalu uz Vinodolski kanal oplemenjujući šetnju mirisom smilja s obližnje plantaže te ostalog aromatičnog bilja. Uskoro stižete do uvale Slivanjska u kojoj se nalazi jedna od najljepših pješčanih plaža na otoku. Ponad uvale nalazi se špilja Biserujka, pravi mali biser u podzemlju. Plijeni pažnju svojom prirodnom ljepotom te je poznata po velikom broju špiljskih ukrasa – brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. Zavirite u špilju i saznajte legendu o blagu krijumčara skrivenom u tajnovitoj jami.

Uz zaseok Rudine šumovitim predjelom stižete do svog odredišta Čižića. Ovo malo turističko mjesto okruženo je borovom šumom i lijepim plažama te je idealna destinacija za odmor, okrepu i pripremu za nastavak hodočašća.