0
icon location Omišalj

CAMINO KRK – 5. dan: Čižići – Vrbnik

Tragovima Frankopanske baštine

Karakteristike

Dužina:
21,8 km icon length
Uspon:
560 m icon ascent

Pješačenjem etapom od Čižića do Vrbnika, dugom 21 kilometar, imat ćete priliku uroniti u povijest otoka Krka. Od Dobrinja, gradića tisućljetne kulture, preko prve frankopanske utvrde Gradec, sve do Vrbnika, rodnog mjesta glagoljice, vodit će vas priče koje i danas živi lokalno stanovništvo.

Krenite iz Čižića, mjesta u dubokom zaljevu Soline. Na ovom su se prostoru još u rimsko doba nalazile solane koje su proizvodile i izvozile vrlo kvalitetnu sol sve dok im u doba Frankopana Venecija nije zabranila rad, ne bi li spriječila konkurenciju svojim solanama na Pagu i Rabu. Uvala je poznata i po ljekovitim karakteristikama tamošnjeg blata. Kroz gustu šumu uspinjete se prema Dobrinju, gradiću-muzeju i umjetničkoj meki otoka. Doživite prošlost zapisanu u svakom kutku gradića, od župne crkve sv. Stjepana, etnografskog i sakralnog muzeja do umjetničke galerije Infeld.

Nastavljate šetnju kroz gustu šumu prema napuštenom naselju Dolovo. Kamene kuće obrasle bršljanom čija su vrata širom otvorena načas će vas mislima odvesti u bajku kojom vladaju začarane vile. Netom kasnije, skriven od pogleda, nalazi se kaštel Gradec, prvi posjed slavnih knezova Krčkih. U 15. stoljeću bilo je to središte vojne, političke i upravne moći otoka, a danas su ovdje tek ruševine koje možete obići. Izlaskom iz šume nastavljate prema slikovitom zaseoku Risika, odakle će vam se pogled otvoriti na bisere crikveničke rivijere i Vinodolski kanal. Silaskom na morsku obalu stići ćete do uvale Sveti Marek u kojoj se nalaze ostaci srednjovjekovne crkve sv. Marka.

Na koncu ove povijesne šetnje stižete u Vrbnik, prekrasan gradić čija je povijest tkana više od 900 godina. Smješten na 49 m visokoj strmoj hridi, skriva brojne spomenike kulturne i sakralne baštine. Gradić poznat po glagoljici i žlahtini provest će vas kroz očuvanu staru jezgru i pokazati najužu ulicu na svijetu, knjižnicu obitelji Vitezić te brojne crkve, galerije i suvenirnice.