0
icon location Vrbnik

CAMINO KRK– 6. dan: Vrbnik – Baška

Uspon prema Mjesecu uz čašu zlatne žlahtine

Karakteristike

Dužina:
23,7 km icon length
Uspon:
690 m icon ascent

Šesti dan rute Camina povezuje Vrbnik s Baškom na 23 kilometara dugoj dionici. Ova je staza prava krška ljepotica koja vodi impresivnim krajolikom kamenitog platoa na jugoistočnom dijelu otoka, čiji pejzaž krase plantaže kamenja i kilometri suhozida.

Krećete iz Vrbnika kroz Vrbničko polje i vinograde žlahtine. Polje je nadaleko poznato kao mjesto gdje se već više od stotinu godina uzgaja plemenita loza. Uživajte u mirisima ove autohtone otočne sorte grožđa, a na kraju svake etape ne zaboravite nazdraviti čašom zlatne kapljice. Staza se nadalje uzdiže prema Mjesečevu platou, odakle se otvara pogled na vinodolsku rivijeru i masiv Velebita. Krajolik koji podsjeća na stjenovitu pustinju ili Mjesečevu površinu opravdava naziv ovog lokaliteta. Stazom ćete najprije proći uz izvor Vele Rike, jedinog stalnog vodotoka na otoku, a potom uz obližnja penjališta Portafortuna i Belove stene. Nedaleko od platoa, na krajnjoj jugoistočnoj strani otoka, nalazi se ornitološki rezervat Kuntrep, najstariji ornitološki rezervat na svijetu u kojem se vodi briga o bjeloglavim supovima. Suhozidi (gromače) koji se protežu unedogled i razdvajaju pastirske posjede vode do Mjesečevog puta, staze koja spaja plato s centrom Baške.

Nakon duže dionice surovog terena i razasutog kamenja stižete do borove šume odakle se uređena šetnica lagano spušta do mjesta. U sjeni stabala i u društvu pokoje ovce, zastanite na vidikovcima s kojih se otvara prekrasan pogled na Bašćansku dolinu. Put prolazi uz crkvu sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe i općine Baška. Nastavlja se nizbrdo prema središtu mjesta, koje se može pohvaliti s još tri značajna sakralna objekta: župnom crkvom Presvetog Trojstva, crkvom svetog Antuna Padovanskog i kapelom svetog Marka ispod koje se nalaze ostaci ranokršćanske bazilike i krstionice iz 5. st. Predzadnji dan vašeg Camina završava na jednoj od najljepših otočnih plaža, simbola Baške – Veloj plaži.