162
icon location Baška

Do izvora potoka Vela Rika

Karakteristike

Dužina:
8,5 km icon length
Uspon:
271 icon ascent

Plodnom Bašćanskom dolinom teče potok Vela Rika, jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima. Čarolija vode u kršu koja krivuda kamenim koritom pršti, poskakuje i prelijeva se slapovima sve do mora. Staza koja vodi do izvora Vele Rike otkrit će vam svu snagu i ljepotu ovog potoka.

Staza započinje na lokalitetu Žanac, izvoru vode koji se nalazi kod restorana Mošuna, nedaleko od Drage Bašćanske. Legenda kaže da kada prvi puta dođeš u Bašku, moraš „mokru babu poljubiti“. Naravno radi se običaju pijenja hladne vode na izvoru. Kamena stijena zvana „Baba“ monolitna je stijena iz koje izvire voda. Kažu mještani da je Sveti Jerolim lutajući otokom ožednio te štapom udario u kamenu stijenu iz koje je potekla voda. Ljudi su obično približavali usta stijeni i pili prirodnu vodu. Otuda je stigao simpatičan običaj „ljubljenja babe“.

Osvježeni i opskrbljeni hladnom vodom krenite strmo uzbrdo prema lokalitetu Portafortuna, poznatom u krugu penjača, koji svoje vještine i tehnike penjanja koriste upravo na ovome penjalištu. Kroz hladovinu šume hrasta stižete do prijevoja Treskavac, najviše točke na cestovnom pravcu prema Baški. Ovdje prelazite cestu i zatim skrećete prema potoku Vela Rika. Izvorište potoka nalazi se ispod vrha Mali Hlam, koji se puni oborinskim vodama duž čitave doline. U jesensko i proljetno doba potok se pretvara u pravu rijeku, dok u ljetnom sušnom razdoblju ponekad presuši. Otuda i drugi naziv potoka – Suha Ričina. Čaroliji vode svakako pridonose dva slapa preko kojih se potok prelijeva, prvi ispod samog izvorišta, a drugi u predjelu Žanac. Uživajte u žuboru potoka i miru koji ćete ovdje naći. Na povratku prema Žancu pogled će vam zasigurno privući „Baba“, uzvisina neobičnog oblika i nesvakidašnje ljepote. Staza završava na lokalitetu Žanac, odakle ste i krenuli u pješačku avanturu.