163
icon location Baška

Do najvišeg vrha otoka Krka

Tragom slatkovodnih oaza, oštrog kamenjara i zapanjujućih pogleda

Karakteristike

Dužina:
7,5 km icon length
Uspon:
439 icon ascent

Ova staza povest će vas do najvišeg otočnog vrha Obzova i vidikovca Kunjalabor, s kojih se otkrivaju zapanjujući pogledi na Bašku i Sjeverni Velebit. Krš koji prevladava na južnom dijelu otoka stvorile su kiše i orkanska bura koja se obrušava s vrhova Velebita, oblikujući nazubljen i oštar kamenjar različitih oblika i veličina. Manje travnate zaravni okružene suhozidima krasi tek pokoja lokva, mala slatkovodna oaza u površinski bezvodnom kršu.

Takvo vas okruženje očekuje na početku staze, u Dragi Bašćanskoj, odakle kreće uspon prema lokalitetu „Na Plakari“. Putom prema grebenu zastanite kraj lokve Plakara. Lokve su bile osobito važne u krškom području. Osim za napajanje stoke i navodnjavanje polja, ljudi su ih koristili za gašenje požara, ali i kao izvor pitke vode. Na Plakari je sjecište putova, a vi krenite najprije lijevo prema vrhu Obzova (569 m), humku na velikoj krškoj zaravni čiji je vrh označen kao gomila kamenja u obliku piramide. Predahnite i okrenite se oko sebe, jer kamo god pogledali, vidik će biti nezaboravan.

Vrativši se ponovno do lokaliteta Na Plakari, produžite do vidikovca Kunjalabor i uživajte u pogledu na Bašćansku dolinu i masiv Velebita. Opijeni mirom i spokojem koji vas okružuje, vratite se istim putom natrag do početne točke.