161
icon location Baška

Vaclavov grebenski put

Staza doživljaja: 7 vrhova bezvodnog krša i pogledi od kojih zastaje dah

Karakteristike

Uspon:
491 m icon ascent

Uputite se planinarskom stazom, znanom kao Vaclavov grebenski put, na istraživanje južnog dijela otoka Krka. Staza jamči nesvakidašnji doživljaj i poglede od kojih zastaje dah. Upoznajte bisere pučke graditeljske baštine u kamenom suhozidu te male slatkovodne oaze u površinski bezvodnom kršu i osvojite šesti najviši otočni vrh u Hrvatskoj. Češki turistički vodič Vaclav Tupy, koji je osmislio ovaj grebenski put, među prvima je prepoznao vrijednost otočnog kamenjara koji su oblikovale tisućljetna bura i kiša.

Staza je linearna, a za obilazak 7 vrhova na putu dugom oko 13,5 km bit će vam potrebno oko 6 sati.

Staza započinje na prijevoju Treskavac odakle kreće lagani uspon kroz borovu šumu. Po izlasku iz šume, nastavlja po travi prošaranoj oštrim kamenjarem, gdje otok izgleda kao velika kamena golet. Ubrzo stižete na Veli vrh (541 m), označen gomilom kamenja i geodetskim stupom, odakle se pogled pruža na grad Krk, Punat i otočić Košljun. Lagani spust dovest će vas do slikovite lokve, pojilišta za stoku. Na slične lokve naići ćete čitavim putom, a lokve kao izvori slatke vode znače život u kršu. Slijedi strmiji uspon uz suhozide do Brestovice, a potom do najvišeg otočnog vrha Obzova (569 m). Vidici koji se otvaraju s ovoga vrha sežu na sve četiri strane svijeta. Duboko udahnite i uživajte u pogledu na Krk, Kvarnerski zaljev, susjedne otoke Rab, Cres i Lošinj te greben Velebita na kopnu.

U okruženju kamenjara, trave i niskog raslinja nastavljate prema Velikom Hlamu (482 m), a potom prema prijevoju Bratinac, križanju planinarskih putova. Uz pogled na Bašćansku dolinu i otoke Prvić, Grgur i Rab, spuštate se prema prijevoju Ljubimer. Ovdje će vam se interes zasigurno usmjeriti na obližnje „mrgare“, kamene građevine u obliku cvijeta. Slični suhozidni cvjetovi ukrašavaju općinska pasišta na najjužnijem dijelu otoka Krka, gdje se još uvijek zadržao tradicijski običaj kolektivnog razvrstavanja ovaca.

Vaša avantura završava na prijevoju Vraca, odakle se možete spustiti u Bašku i završiti pohod odmorom na jednoj od najljepših plaža na Jadranu.