Punat

Pitomo mediteransko mjesto koje krase plavozeleni kontrasti

Uvala vrhunskog maslinovog ulja, bogate kulturne baštine i nautičkog turizma

Punat je turističko mjesto na jugozapadnoj obali otoka Krka, smješteno u dubokom pitoresknom zaljevu Puntarske drage. Prema legendi je nazvan po rimskom mostu Pons, koji je spajao uski prolaz u Puntarsku dragu s juga. Danas jedno od najvećih nautičkih središta u Hrvatskoj, pravi je raj za nautičare.

Svoju priču ispisuje od prapovijesti, preko Ilira do Grka i Rimljana. Međutim ono što ga čini posebnim i prepoznatljivim jest otočić Košljun, čarobno mjesto usred drage koje čuvaju franjevci. Od 9. stoljeća na njemu djeluje samostan Marijina Navještenja, u kojem su redovnici stoljećima skupljali i čuvali mnoge vrijedne predmete. Posjetite ovaj biser prirodne i kulturne baštine i nađite duhovnu okrjepu i mir.

Punat će vas očarati svojim uskim uličicama koje vode do tipičnih primorskih kuća s voltama gdje se čuvaju dobra vina i maslinova ulja. Vinogradi i maslinici satkani u kamenu ponosno čuvaju tradiciju ovoga kraja. Ovdašnji žitelji rado će vas pozvati u svoje maslinike kako biste sudjelovali u jedinstvenom doživljaju – berbi maslina. Iako su danas moderne tehnologije unaprijedile proizvodnju maslinovog ulja, stari kameni toš nije pao u zaborav. Interpretacijski centar maslinarstva „Stari toš“ otkrit će vam male tajne uzgoja, berbe i obrade maslina na otoku.

Puntarska uvala idealna je za vodene sportove pa će ljubitelji ronjenja, jedrenja i skijanja na vodi zasigurno doći na svoje. Volite li pak pješačenje i vožnju biciklom, brojne uređene pješačko-biciklističke staze u zaleđu Punta otkrit će vam čarobne poglede na zelene maslinike, brodice u luci, zeleni poluotok Prnibu i otočić Košljun.

Produžite li cestom dalje prema Staroj Baški, pronaći ćete savršen spoj divljine i mira daleko od vreve većih turističkih mjesta. Uvjerite se sami zašto je Stara Baška poznata po najljepšim plažama.

Kažu da je maslinovo ulje i hrana i lijek, stoga ponesite sa sobom bocu ove dragocjene tekućine, a osim domaćeg ovčjeg sira i meda obogaćenog kaduljom svakako kušajte i ukusnu otočku janjetinu.