Vrbnik

Kolijevka glagoljaštva i vrhunskog vina

Povijesni gradić koji stoljećima inspirira pjesnike, fotografe i slikare

Tražite li mjesto u kojem ćete osjetiti pravu otočnu tradiciju, istraživati povijest, uživati u pitomoj prirodi te vrhunskoj gastronomskoj ponudi, Vrbnik je pravi odabir. Slikoviti gradić, smješten na vrhu strme stijene visoke pedesetak metara, opjevan je u pjesmi „Vrbniče nad morem“.

Upoznajte njegovu povijesnu priču tkanu više od 900 godina i saznajte zašto je omiljena inspiracija pjesnika, fotografa i slikara.

Prvi pisani spomen Vrbnika seže u daleku 1100. godinu. Od vladavine Ilira, dolaska Hrvata, preko Mlečana i Frankopana, razdoblja francuske i austrougarske vlasti sve do današnjih dana, Vrbnik je klesao svoju povijest u kamenu. Prošećete li labirintom njegovih ulica, prošlost će vam se prikazivati poput otvorene knjige.

Obitelj knezova Krčkih, srednjovjekovnih gospodara otoka, potekla je upravo iz Vrbnika. U gradu su imali Knežev dvor, a iznad Vrbničkog polja kaštel Gradec. Godine 1388. iz njihovih je pera napisan Vrbnički statut, zbirka propisa napisana hrvatskim jezikom i glagoljicom. Stoljećima se Vrbnik smatrao najvažnijim glagoljaškim središtem na otoku. Stoga ćete i danas na zidovima vrbničkih kuća vidjeti brojne uklesane tragove glagoljskog pisma.

Kad savladate glagoljicu i umijete svoje ime ispisati koristeći ovo pismo, zaputite se u šetnju uskim vijugavima ulicama grada i pronađite Klančić, najužu ulicu na svijetu. Vrbnik je grad kulture i vina, duhovnosti i hedonizma, marljivih težaka i uvaženih intelektualaca.

Ipak, Vrbnik nije samo pitoreskni gradić smješten na uzvisini ponad mora. U njegovom zaleđu proteže se plodno Vrbničko polje zasađeno vinovom lozom žlahtine, znamenitom sortom vina čije ime dolazi od riječi plemenit. Bijelo pitko vino laganog i osvježavajućeg okusa, već se desetljećima nalazi na vinskim kartama prestižnih restorana i vinoteka, ne samo na zlatnom otoku, već diljem lijepe naše.

Neka čaša Vrbničke žlahtine bude sljubljena s vrhunskim gastronomskim delicijama otoka jer ćete na jelovnicima vrbničkih konoba i restorana naći najukusnija domaća autohtona jela.

Svoj boravak u prirodi iskoristite za šetnju ili bicikliranje vrbničkim vinogradima, maslinicima i poljima aromatičnog samoniklog bilja u vrbničkom zaleđu, zaseocima Garica, Risika i Kampelje, upoznajući pritom ljepotu flore i faune uz neodoljiv pogled na Velebitski kanal.