Camino Krk

Provedite vikend ili tjedan na Camino Krk stazi i doživite jedinstvenu raznolikost krajolika Krka. Otkrijte bogatu kulturnu i povijesnu baštinu otoka dok skupljate Camino pečate duž hodočasničke rute.

Kružna otočna ruta duga 150 km jedna je od najuzbudljivijih avantura na otoku Krku

Camino de Santiago iliti Put Sv. Jakova hodočasnička je ruta duga oko 800 kilometara koju godišnje propješači više od tristo tisuća hodočasnika. Vijeće Europe, 1987., dodijelilo joj je naslov Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993., španjolski i francuski dio rute za glavni grad Galicije – Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine. Mreža putova sv. Jakova što vode u jedan od tri vodeća svjetska hodočasnička centra koji baštini relikvije sv. Jakova apostola prostire se diljem Europe, a najčešće je označena stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom, kao (primarnim) svečevim atributom.

Camino Krk definiran je kao otočna kružna ruta, ukupno duga više od 150 kilometara koja nudi jedinstvenu priliku za pronalaženje unutarnjeg mira, kontemplaciju i otkrivanje posebne vrste „Camino iskustva“.

Jedinstven prirodni krajolik u okruženju šuma i vidikovaca s predivnim pogledom, stare utvrde i crkve, napuštena sela, mali srednjovjekovni gradići i prekrasne plaže samo su dio onoga što ova ruta nudi. Zaokružite otok na 150 kilometara dugoj stazi i otkrijte njegovo fascinantno blago! 

 Krčka kružna staza prva je u Hrvatskoj koja je uključena u europsku mrežu Camino ruta, a podijeljena je u sedam hodočasničkih poglavlja. Poželjno je odvojiti sedam dana da se istinski doživi povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština otoka, uronjena u impresivan prirodni ambijent i jedinstvene urbanističke i ruralne cjeline. Sedam etapa otprilike iste duljine raspoređeno je diljem otoka: grad Krk – Brzac (23 km); Brzac – Malinska (23 km); Malinska – Omišalj (19 km); Omišalj – Čižići (21 km); Čižići – Vrbnik (22 km); Vrbnik – Baška (23 km); Baška – Kornić (21 km). Njena početna točka nalazi se u otočnom središtu – gradu Krku tj. kod Krčke katedrale, a završna u naselju Kornić, u kojem se nalazi župna crkva posvećena sv. Jakovu apostolu.

Hodanje satima i danima dok upijate krajolik oko sebe, pružit će vam osjećaj ispunjenosti i nadahnuća. Osim prilike za šetnjom kroz bujno zelenilo i stjenovita područja, uživat ćete u jedinstvenim pogledima, slikovitim zaseocima i prekrasnim plažama.

Krenite na putovanje prateći plavo-žute oznake Jakovljevih kapica i doživite jednu od najuzbudljivijih pješačkih avantura. Ponesite hodočasničku putovnicu koju možete preuzeti u lokalnom turističko-informativnom centru i ispunite je Camino pečatima, a svoje srce neponovljivim doživljajem. Buen Camino!

Detalje svih ruta potražite na sljedećim linkovima:

Camino Krk - 1. dan

Camino Krk -  2. dan

Camino Krk -  3. dan

Camino Krk - 4. dan

Camino Krk - 5. dan

Camino Krk - 6. dan

Camino Krk - 7. dan